Αρχίζει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου η γενική απογραφή με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της χώρας. Η συνέντευξη θα διαρκεί έως και 25 λεπτά και οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση της απασχόλησης τους. Η γενική απογραφή πληθυσμού είναι υποχρεωτική.
Θα απογραφούν και οι οικονομικοί μετανάστες
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή η Ελληνική Στατιστική Αρχή με 55.000 απογραφείς και 13.000 Τομεάρχες θα αναλάβει από την Τρίτη και μέσα σε 15 ημέρες, έως δηλαδή τις 24 Μαΐου να καταγράψει τον συνολικό αριθμό των κατοίκων της χώρας αλλά και τον αριθμό των κτηρίων.
Αυτή τη φορά μάλιστα θα απογραφούν και οι οικονομικοί μετανάστες, για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η συνεργασία με επαρκή αριθμό διερμηνέων ενώ τυπώθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε εφτά γλώσσες (Αγγλικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Αραβικά, Αφγανικά, Πακιστανικά, Κινέζικα και Γαλλικά).
Παράλληλα στην συνέντευξη οι απογραφόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη χρήση του διαδικτύου αλλά καθώς και πιθανή χρήση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών αλλά και η συμμετοχή στην διαδικασία της ανακύκλωσης.
Η διαδικασία
Κάτι βασικό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι μας ακούν είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα πρέπει να περιμένουν στο σπίτι τους τον απογραφέα αφού ακόμα και αν αυτό δεν γίνει τότε αυτός θα αφήνει σημείωμα με το τηλέφωνό του ώστε να κλείνουν στη συνέχεια ένα ραντεβού.
Ένας από τους 55.000 απογραφείς φτάνει στο σπίτι μας. Πρώτο και βασικό να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι οι ένοικοι του σπιτιού στην κατοικία, αρκεί αυτός που θα απαντήσει να γνωρίζει να απαντήσει για λογαριασμό των απόντων μελών της οικογένειας στις εξής απλές ερωτήσεις: ηλικία, επάγγελμά, επίπεδο εκπαίδευσής, κατάσταση απασχόλησης. Στους προς απογραφή εντάσσονται σε κάθε νοικοκυριό όλα τα άτομα που συνήθως διαμένουν, δηλαδή θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί, εργαζόμενοι προσωρινά στο εξωτερικό, άτομα που νοσηλεύονται σε κλινικές και άλλοι). Χαρακτηριστικό: στα μέλη του νοικοκυριού θα συμπεριληφθούν επίσης και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας και το έτος κατασκευής της.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά.
Πολύ βασικό: Δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε εκεί όπου διατηρούμε την οικογενειακή μας μερίδα ή στην περιοχή που ψηφίζουμε. Δεν χρειάζεται επίσης να έχουμε μαζί μας ταυτότητα, να δώσουμε τον αριθμό φορολογικού μας μητρώου, να δείξουμε οποιοδήποτε έγγραφο. Αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο τότε σίγουρα δεν πρόκειται για απογραφέα. Για να είστε σίγουροι ο κάθε απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του ενώ σε περίπτωση αμφιβολίας καλούμε στο 213 135 2138-40.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι οι απογραφέντες θα μπορούν να συμπληρώνουν μια δήλωση για δωρεά οργάνων ενώ σε όλους θα δοθεί σχετικό ενημερωτικό έντυπο.
Όποιος επιθυμεί να γίνει δωρητής, θα πρέπει να στείλει τη δήλωση πίσω στον ΕΟΜ και στη συνέχεια θα λαμβάνει τη σχετική Κάρτα Δωρητή Οργάνων.
Για τους άστεγους θα γίνει προσπάθεια να προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης ενώ όσοι μετανάστες μας ακούν να γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.
Τον Ιούνιο τα πρώτα αποτελέσματα
Από την Ανεξάρτητη Αρχή διαβεβαιώνουν για το εμπιστευτικό των πληροφοριών που θα μοιράζονται οι απογραφόμενοι ενώ έχουν προβλεφθεί και τσουχτερά πρόστιμα από 10.000 και φθάνουν ακόμη και 200.000 ευρώ!
Περισσότερες πληροφορίες για την Απογραφή 2011 υπάρχουν στο www.apografi2011.gr. Τα πρώτα αποτελέσματα για τον μόνιμο πληθυσμό θα ανακοινωθούν τον φετινό Ιούνιο ενώ μετά από ενάμιση χρόνο θα γίνει η διάχυση των πρώτων αναλυτικών στοιχείων.
Πηγή: ΝΕΤ FM Ρεπορτάζ: Μ. Καλογερόπουλος Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού