VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Αρχίζουν προκαταρκτικές έρευνες για το πετρέλαιο

Με τα βασικά και απολύτως προκαταρκτικά θα ανοίξει η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο το κεφάλαιο «έρευνες πετρελαίου» στην Ελλάδα, προσδοκώντας ότι σε βάθος αρκετών χρόνων από σήμερα θα ξεκινήσουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Εχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό και κομίζοντας «εμπειρία» από το πρόσφατο ταξίδι του στη Νορβηγία -που όλα δείχνουν ότι προορίζεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις έρευνες στην Ελλάδα- ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε χθες ότι οι πρώτες διαδικασίες «ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης» θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Ο ίδιος προσδιόρισε τις περιοχές «νότια της Κρήτης και της λεκάνης του Ιονίου Πελάγους», ως εκείνες απ' όπου θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές διαδικασίες.

Η διαδικασία, που έπειτα από 13 χρόνια «σιωπής» εγκαινιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στον Μάιο, δεν έχει να κάνει με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί το αυτονόητο στάδιο που προηγείται πολύ πριν ξεκινήσει η αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από την παραχώρηση αδειών σε εξειδικευμένες εταιρείες για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» σε προκαθορισμένες περιοχές. Παρ' ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες και την εκμετάλλευση δεν έχουν καν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, εντούτοις η διαδικασία των «σεισμικών» προβλέπεται ήδη από το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

Οι συγκεκριμένες σεισμικές έρευνες είναι δύο διαστάσεων και προσφέρουν μια αρχική απεικόνιση των υποθαλάσσιων περιοχών ως προς τα ιζήματα, τα άλατα κ.ά.

Με βάση την ερμηνεία των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν ο -υπό ίδρυση- δημόσιος φορέας υδρογονανθράκων θα καθορίσει σε επόμενο στάδιο τα «οικόπεδα» που θα διατεθούν για αναλυτική έρευνα, ενώ οι εταιρείες που θα αναλάβουν με δικά τους κεφάλαια τις σεισμικές έρευνες έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να πουλήσουν τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν ως πακέτα πληροφοριών - προγραμμάτων ερευνας και παραγωγής. Μέρος των εσόδων καρπώνεται το Δημόσιο.

Για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε περιοχές τόσο νοτίως της Κρήτης όσο και του Ιονίου εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, όπου σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ενδέχεται να έχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων Petroleum Geo Services (PGS) και TGS-Nopec Geophysical Company. Η πρώτη από αυτές μάλιστα είχε αναλάβει τη διενέργεια ερευνών και στην Κύπρο, ενώ αμφότερες είχαν ζητήσει στο παρελθόν άδεια ερευνών από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση. *

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top