Να κάνει πιο ελαστικά τα κριτήρια για την ένταξη περισσότερων κατοικιών στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, μεταξύ των άλλων, στο πρόγραμμα, για το οποίο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Μάιου, μεταξύ των επιδοτούμενων παρεμβάσεων θα συγκαταλέγονται δαπάνες για την κατασκευή σωληνώσεων, για αποξηλώσεις και αποκομιδή παλαιών εγκαταστάσεων, καθώς και για την τοποθέτηση σητών στα κουφώματα. Επίσης, από εδώ και πέρα, στα κτίρια που έχουν τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις, δεν θα είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται η αναβάθμισή τους κατά μια κατηγορία αλλά θα αρκούν κάποια ελάχιστα στάνταρ εξοικονόμησης ενέργειας.
Και το κυριότερο ρυθμίζεται ένα πρόβλημα που είχε απομακρύνει πολλούς από τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να μην γίνονται δηλαδή δεκτά κτίρια που ναι μεν κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 (άλλωστε είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής) αλλά ο ιδιοκτήτης τους είχε χάσει ή δεν διέθετε την οικοδομική άδεια.
Ας δούμε αναλυτικά τις 7 νέες αλλαγές στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο:
1. Καταρχήν, αν το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν τις 31.12.1979 αλλά ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα μπορεί παρ’ όλα αυτά να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο από την πολεοδομία, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε.
2. Επίσης στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, η αίτηση μπορεί να γίνει κανονικά, αρκεί να προσκομιστούν στη τράπεζα πριν από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
3. Όσο για τη χρήση του ακινήτου ως «κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία», αυτή μπορεί εναλλακτικά να πιστοποιηθεί από τη διεύθυνση κατοικίας που αναγράφεται στο έντυπο Ε1 του ιδιοκτήτη.
4. Τέταρτη αλλαγή, αφορά στη προσκόμιση των προσφορών στην τράπεζα, που πλέον δεν είναι υποχρεωτική. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα διαμορφώνεται βάσει της αίτησης του πολίτη.
5. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα, είναι πλέον και δαπάνες που αφορούν σε τοποθέτηση σήτας, σε αποξηλώσεις και αποκομιδή παλαιών υλικών, καθώς επίσης σε τοποθέτηση δικτύων διανομής για τη θέρμανση των χώρων, τα οποία μεταφέρουν το ζεστό νερό στα σώματα και τα επαναφέρουν στο λεβητοστάσιο για εκ νέου θέρμανση.
6. Ακόμη, η πρόταση του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να περιλαμβάνει υλικά και συστήματα με ενεργειακά χαρακτηριστικά, χωρίς υποχρεωτικά αυτά να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
7. Τέλος, μοναδική απαίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της κατοικίας κατά μια ενεργειακή κατηγορία (δεν θα εξετάζεται δηλαδή η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 80%).
Κατ' εξαίρεση, και αν ο ενεργειακός επιθεωρητής κατατάσσει την κατοικία στην κατηγορία Η, που είναι και η χειρότερη ενεργειακά, τότε αν δεν επιτυγχάνεται αναβάθμιση κατά μία κατηγορία, θα αρκεί η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να είναι κατά 50% μεγαλύτερη από κάποια ελάχιστα στάνταρ.
energypress.gr