Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, παρουσίασε ο Γραμματέας της ΝΕ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
«Οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του αντιλαϊκού και αδιέξοδου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποδεικνύεται ένα έγκλημα, που έχει σοβαρές συνέπειες για το λαό, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και το περιβάλλον, οδηγεί σε ερήμωση και καταστροφή στην περιοχή μας».
Τα παραπάνω σημείωσε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΝΕ ΔΕΗ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.
Ο Α. Τσάκωνας αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συναποφάσισαν και υλοποιούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και στις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που αποπροσανατόλιζε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τα λαϊκά στρώματα.
Οπως σημείωσε, «σήμερα η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος και βαδίζουμε ολοταχώς για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΝΔ ασκεί εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν παραχωρεί το μάνατζμεντ διευκολύνοντας έτσι το έργο τους. Σε αυτό το τοπίο οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι συγκρούονται ανελέητα για το ποιος θα βγει πιο ωφελημένος, ποιος θα αρπάξει τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της ενέργειας (λιγνίτες, νερά, ΑΠΕ, παραγωγικές μονάδες, δίκτυα μεταφοράς, εμπορία κλπ.).
Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βουλευτές, συνδικαλιστές, "αυτοδιοικητικοί", με λεονταρισμούς και "αντάρτικο" για το 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και το λαό».
Τόνισε ότι «με ή χωρίς το 51% παραδίνεται στους ενεργειακούς παραγωγικούς ομίλους ο ενεργειακός πλούτος της χώρας. Η ΔΕΗ θα είναι μια ακόμα μονοπωλιακή επιχείρηση με συρρικνωμένη παραγωγή, χωρίς μεταφορά και διανομή, αφού κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ έχουν συμφωνήσει στο διαχωρισμό τους. Επίσης, το 40% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής θα περάσει τους επόμενους μήνες σε ιδιώτες.
Θα κλείσουν οι 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, την τοπική οικονομία. Η τιμή της κιλοβατώρας για τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσει την ξέφρενη άνοδο. Η παράδοση των λιγνιτών στο κεφάλαιο θα αυξήσει την ανεργία και τη φτώχεια και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και τη ληστρική εκμετάλλευσή του. Θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Μεγάλους κινδύνους θα έχει και η ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών, τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση.
Με όποια μορφή και αν προωθηθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για το λαό, τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ».
Κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βγάλουν επειγόντως συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ με την επίμονη θέση του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο δρόμος προς όφελος των εργαζομένων της χώρας αλλά και της περιοχής είναι ένας», είπε. «ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και διανομή ενέργειας να είναι κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο.
Μόνο σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για το λαό, να μειώνεται ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Μόνο σε αυτή τη γραμμή πάλης και συσπείρωσης μπορεί ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ να εμποδίσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - ΝΔ - κεφαλαίου, να έχει νικηφόρα προοπτική. Να αποκτήσει την αλληλεγγύη ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, να συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων για μια πολιτική υπέρ των εργαζομένων.
Σε αυτό το δρόμο πάλης, μπορούν να λύνονται τα προβλήματα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την περιοχή μας, η αξιοποίηση των λιγνιτών και η κατασκευή νέων μονάδων στην περιοχή, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, η προστασία του περιβάλλοντος, η αποκατάσταση των εδαφών».