Προσπάθειες να συγκρατηθεί η τιμή των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα καταβάλλονται από το Υπουργείο Μεταφορών με την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε δεκατρείς νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και στα Γρεβενά, ωστόσο οι πρατηριούχοι απαντούν με «προσωρινά λουκέτα», αρνούμενοι να εφαρμόσουν το μέτρο.
Πηγή: Πρωινός Λόγος
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν τα καύσιμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ και στο Νομό Κοζάνης έχει επέλθει μεγάλη οικονομική δυσχέρεια με αποτέλεσμα να πέφτουν πολλά «λουκέτα».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίου: «Ο Νομός Κοζάνης δεν επηρεάζεται άμεσα από το πλαφόν, δεδομένου ότι η τιμή των καυσίμων εδώ προκύπτει ότι είναι από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα. Η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στο 1.70 ευρώ. Έχουμε έναν εξοντωτικό ανταγωνισμό που συγκρατεί τις τιμές».
Η ουσία του πράγματος και η άποψή των βενζινοπωλών για το πλαφόν είναι, σύμφωνα με τον ίδιο ότι: «Ο περιορισμός της τιμής βρίσκεται στο κέρδος του πρατηρίου και της εταιρείας, που είναι λίγα λεπτά του ευρώ στην τιμή. Αν θέλεις να περιορίσεις την τιμή θα πρέπει να πιάσεις αυτούς που δημιουργούν πρόβλημα στην τιμή. Αυτοί είναι τα διυλιστήρια, δεδομένου ότι στην Ελλάδα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής τα διπλάσια διυλιστικά από ότι πληρώνει ο ευρωπαίος. Και ενώ υπάρχει έλλειψη διυλιστηρίων σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, τα αντίστοιχα έξοδα που πληρώνει ο Έλληνας για τα διυλιστήρια είναι τα διπλάσια. Αυτά οφείλονται στα καρτέλ και για αυτό διαμαρτυρόμαστε».
Ο ίδιος αναφέρεται στην διάρθρωση της τιμής της βενζίνης και πως αυτή διαμορφώνεται. «Από εκεί και πέρα, το να περιορίζεις κάποιες δεκαρίτσες δεν προσφέρει τίποτα σε κανέναν και είναι περισσότερο προσπάθεια εντυπωσιασμού.
Οι άνθρωποι θα υποφέρουν πάλι. Αυτό θα τους εξαφανίσει πάλι, όπως και την προηγούμενη χρονιά και θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους» προσθέτει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στα πρατήρια που έχουν κλείσει ο κ. Χατζηκυπραίου επεσήμανε ότι ήδη κλείνουν πρατήρια. «Δεν είναι μόνο ότι βάζουν λουκέτο κάποια πρατήρια, είναι ότι πολλά πρατήρια αλλάζουν χέρια. Κάποιος το δίνει γιατί έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή». Ο ίδιος περιγράφει έναν φαύλο κύκλο, πρατηρίων που «αλλάζουν χέρι» και αυτοί που το αναλαμβάνουν το κρατάν μέχρι να χρεωθούν, μέχρι να μπορέσουν να το αντέξουν οικονομικά και όταν δουν ότι δεν μπορούν άλλο, κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο…
Παράλληλα, παρέθεσε αριθμούς για τα πρατήρια που έχουν κλείσει στην Κοζάνη λέγοντας πως: «Πριν αρχίσει η κρίση στην Κοζάνη ήμασταν 165 πρατήρια και αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 140, ίσως και λιγότερα. Σχεδόν τριάντα πρατήρια δηλαδή έχουν κλείσει, γεγονός που καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει». Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως οι πρατηριούχοι πωλούν διαμερίσματα, οικόπεδα και όποια άλλη ακίνητη περιουσία έχουν προκειμένου να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα.