Ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για τη Ν.Δ. είναι η πρωτιά, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν με τη διαφαινόμενη σύνθεση της Βουλής μπορεί να της εξασφαλίσει πολιτική πρωτοκαθεδρία. Ως σανίδα σωτηρίας εμφανίζεται το σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο αυτό, είναι ίσως και το μοναδικό που δίνει στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός και να ορίσει την κυβέρνησή του.
Η Ν.Δ. αποχαιρέτισε το όνειρο της αυτοδυναμίας αρκετές ημέρες πριν από τις εκλογές και τώρα βαδίζει προς τις κάλπες έχοντας ποντάρει «όλα τα λεφτά» στο μαγικό αριθμό 120. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις που περιέρχονται υπόψη του επιτελείου της Λ. Συγγρού δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για τη Δευτέρα. Αντίθετα προκαλούν σκεπτικισμό για τη χαμηλή συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων και βεβαιότητα ότι το ποσοστό θα υπολείπεται κατά πολύ του ιστορικού χαμηλού 33,5% που έλαβε ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για τη Ν.Δ. είναι η πρωτιά, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν με τη διαφαινόμενη σύνθεση της Βουλής μπορεί να της εξασφαλίσει πολιτική πρωτοκαθεδρία.
Σενάριο 1
Ως σανίδα σωτηρίας εμφανίζεται το σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Κατ΄αρχήν προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτό το σενάριο είναι η Ν.Δ. να είναι πρώτη και σε διακριτή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και η κοινοβουλευτική της δύναμη να ξεπερνά τους 120 βουλευτές. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου στηρίζονται στη συνταγματική πρόβλεψη, άρθρο 84 παρ. 6, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των παρόντων στη Βουλή που δεν μπορούν όμως να είναι λιγότεροι από τα 2/5 του σώματος, δηλαδή λιγότεροι από 120. Σε μια τέτοια περίπτωση αναγκαία προϋπόθεση είναι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να επιτρέψει στη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας απέχοντας από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και δίνοντας ψήφο κατά περίπτωση στα νομοσχέδια που θα καταθέτει. Με βάση αυτό το σενάριο είναι σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα ορίσει υπουργούς στο σχήμα και θα διατηρήσει για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Το σενάριο αυτό είναι ίσως και το μοναδικό που δίνει στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός και να ορίσει την κυβέρνησή του. Είναι ωστόσο φανερό ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα μπορέσει να φθάσει ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, οπότε είναι και ο πιθανός χρόνος για τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.
Σενάριο 2 Αντίθετα, πολύ πιο ρεαλιστικό εμφανίζεται το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. ... ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, πιθανώς προερχόμενο από τη Ν.Δ. Σε μια τέτοια περίπτωση η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα πρέπει να είναι μικρή, ενώ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας κυβέρνησης το σύνολο των ψήφων που θα λάβουν οι δυνάμεις που θα τη στηρίζουν να ξεπερνά κατά πολύ το 50%. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα βασισθεί σε προγραμματική συμφωνία εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων στις οποίες συγκαταλέγονται η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12% από τον Ιούλιο, έως οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο φορολογικό. «Κλειδί» για τη συμφωνία θα αποτελέσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αν και ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει «χρυσή εφεδρεία» του πολιτικού συστήματος, φαίνεται πως τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αυτή τη φάση θα προτιμούσαν πολιτικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προέρχεται από τη Ν.Δ. τα ονόματα και των δύο αντιπροέδρων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα είναι στο τραπέζι.
Απίθανο είναι το σενάριο δημιουργίας κυβέρνησης της Ν.Δ. σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κυρίως λόγω της σαφούς αντιμνημονιακής φυσιογνωμίας που έχει το κόμμα του κ. Καμμένου. Ωστόσο ορισμένα στελέχη της Λ. Συγγρού βλέπουν πιθανή την επόμενη μέρα την επανένταξη στη Ν.Δ., βουλευτών που τώρα κατέρχονται με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Επίσης απίθανο θεωρείται και το σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, ώστε να πληρούνται οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν ως τώρα δημοσιευθεί δεν δίνουν αυτή την εικόνα.
Σενάριο 3 Το κακό σενάριο για τον τόπο προβλέπει άθροισμα του δικομματισμού που δεν πλησιάζει το 50% των ψήφων και νέες εκλογές. Το σενάριο αυτό αν και ξορκίζεται από τη Λ. Συγγρού βρίσκεται στο τραπέζι και μάλιστα αντιμετωπίζεται ως πρόκληση για τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους. Στελέχη που συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι «αν η χώρα φθάσει στο χείλος του γκρεμού οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση υπό το κράτος του φόβου και τότε είναι πολύ πιθανό οι επόμενες κάλπες να οδηγήσουν σε καθαρή εντολή και αυτοδύναμη κυβέρνηση». Μια τέτοια εκδοχή πάντως θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της χώρας, δεδομένου ότι ως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί και δρομολογηθεί κρίσιμοι μνημονιακοί στόχοι, ενώ έχει προεξοφληθεί ότι ο έλεγχος της τρόικας θα απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογή τουλάχιστον 11 δισ. Στη Ν.Δ. επίσημα φροντίζουν να μην αναφέρονται τις τελευταίες ώρες για εκλογές, ενώ κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε δηλώσεις τους κάνουν λόγο για «συνεννόηση σε κάθε περίπτωση» και επιλογές με βάση «αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».
Αποσταθεροποίηση Μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. είναι κοινό μυστικό ότι όλα θα κινηθούν ομαλά, εάν τη νύχτα της Κυριακής το ποσοστό του κόμματος ξεκινά από τρία. Κάτι τέτοιο όμως δεν δείχνει καθόλου πιθανό την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και γι΄αυτό ο πήχυς κατεβαίνει και πλέον στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θα είναι ικανοποιημένοι εάν τη Δευτέρα έχουν την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί σε αυτή την περίπτωση. Αντίθετα, εάν το ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Καταλυτικό ρόλο στην επόμενη μέρα θα διαδραματίσει η στάση του Κώστα Καραμανλή. Σε αυτή την αναμέτρηση ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενεργός δίνοντας στήριξη με δύο δηλώσεις και παρουσία στην εκλογική του περιφέρεια τη Θεσσαλονίκη, στον Αντώνη Σαμαρά.
Όσοι συνομιλούν μαζί του βεβαιώνουν ότι «το θέμα Ν.Δ. για τον Κώστα Καραμανλή έχει κλείσει». Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθούν βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται σε αναμονή του αποτελέσματος και δεν συμφωνούν με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του Αντώνη Σαμαρά. Οι εν λόγω βουλευτές επισημαίνουν ότι μέσα στα δυόμισι χρόνια που ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο τιμόνι της Ν.Δ. το κόμμα απέκτησε δύο άλλα μικρότερα συγγενή κόμματα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Συμμαχία και έχασε 27 βουλευτές, ενώ δεν ενσωμάτωσε έγκαιρα την περίοδο της συνεργασίας στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου το ΛΑ.Ο.Σ και το Γιώργο Καρατζαφέρη. Άλλα στελέχη σημειώνουν ότι ακόμη και η σκληρή δεξιά ρητορική της ηγεσίας της Ν.Δ. υιοθετήθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η Χρυσή Αυγή να βλέπει πλέον τα βουλευτικά έδρανα αφαιρώντας ψήφους κυρίως από τη Ν.Δ.
imerisia