Η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα πρόσθετο χρόνο
Στελέχη του ΔΝΤ και της Κομισιόν απέφυγαν χθες να κάνουν δηλώσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζοντας πως δεν θα τοποθετηθούν εάν πρώτα δεν σχηματισθεί κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως εν μέσω των αβέβαιων πολιτικών εξελίξεων η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα πρόσθετο χρόνο και να μην θέσει θέμα προαπαιτούμενων δράσεων και εφαρμογής Μνημονίου.
Στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ το οποίο έχει μιλήσει για ανάγκη παράτασης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος ως το 2016, κάτι που όμως δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος το ΔΝΤ θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα έως το 2015.
Αξιωματούχοι του Ταμείου εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα το 2012 θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 5,5% του ΑΕΠ και όχι του 4,7% που ανέμενε αρχικώς η τρόικα γεγονός που καταδεικνύει πως οι προσαρμογές στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 είναι αναγκαίες.
Πηγές του Ευρωσυστήματος ανέφεραν πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την επόμενη δόση του μηχανισμού στηρίξεως ύψους 5,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί πριν τις 15 Μαΐου, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τρέχουσες ανάγκες και να αποπληρώσει στις 18 Μαΐου ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,35 δισ. ευρώ .
Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ενημερώσει ήδη την τρόικα για την πορεία εφαρμογής του νέου μνημονίου και έχει συγκεντρώσει αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκκρεμότητες του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου να τα παραδώσει στο νέο οικονομικό επιτελείο .
newsbeast