VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Παρουσίαση του βιβλίου «Σκιές Οδοιπόρων» στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαϊδας

Το βιβλίο «Σκιές Οδοιπόρων» του Παναγιώτη Νάννου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαϊδας. Με την παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος λειτουργίας του Μουσείου Πτολεμαϊδας με ανοδική πορεία που περιλάμβανε θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, μουσικές βραδιές και κορυφώθηκε με τα εγκαίνια της παλαιοντολογικής συλλογής που έδωσε και το χαρακτήρα στο μουσείο, τόνισε η πρόεδρος του Μουσείου Σοφία Τέλιου-Δεληδημήτρη, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ενώ κατέληξε λέγοντας «πιστεύουμε ότι μετά την καλή αυτή αρχή, θα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον». Ο ίδιος ο συγγραφέας Παναγιώτης Νάννος μιλώντας για το βιβλίο του αναφέρθηκε σε μια σύγχρονη ιστορία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία μέχρι τις μέρες μας που βασίζεται σε πραγματικά βιώματα ανθρώπων των οποίων οι ιστορίες συνδέονται χωρίς καθόλου στοιχεία μυθοπλασίας. «Με τη λογοτεχνία ασχολούμαι χρόνια τώρα από μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη» είπε ο συγγραφέας, ενώ όπως τόνισε το βιβλίο «δεν θα έβγαινε αν δεν είχε διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το βραβείο μυθιστορήματος». Ο κ. Νάννος αναφερόμενος στα μηνύματα που δίνει το βιβλίο τόνισε ότι μπορεί να τα προσλάβει όπως θέλει ο αναγνώστης, ενώ πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα αρχοντικό που το είδε να γκρεμίζεται και έδωσε το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου. Ο Δημήτρης Πορφύρης, εκπαιδευτικός υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου, αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τη σύγκρουση ενός πατέρα με το γιο του και παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 50 με 60 χρόνια. Για το βιβλίο μίλησε και ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την ιστορία του τόπου μας και στο οποίο ο καθένας μπορεί να βρει στοιχεία είτε από την οικογένειά του, είτε από τη ζωή του. Να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρουσίασης του βιβλίου ήταν διαφορετικός από τα συνηθισμένα, καθώς προηγήθηκε διάλογος με αποσπάσματα από το έργο, τα οποία διάβασαν οι Αλίκη Θεοδωρίδου και Νίτσα Χριστοφόρου, ενώ το συντονισμό είχε η Ελένη Τζιούφα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με αφορμή το αίτημα του γιου για αντιπαροχή ενός επαρχιακού σπιτιού στην επαρχία, ο ηλικιωμένος πατέρας επιστρέφει, ύστερα από χρόνια, στη γενέτειρα και στο πατρικό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο ηλικιωμένος άντρας κατακλύζεται από αναμνήσεις: ζωντανεύουν στη μνήμη του περιστατικά, άνθρωποι ξεχωριστοί, προσωπικά και οικογενειακά επεισόδια. Προπαντός ο πρώτος εφηβικός έρωτας που σφράγισε τη ζωή του. Παράλληλα ο συγγραφέας κάνει, μέσω του αφηγητή του, ένα δυνατό φλας μπακ στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα του τόπου μας: από τη Μικρασία του εύζωνα πατέρα ως τα δικά του χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και των δεκαετιών που ακολούθησαν.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Νάννος γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1962. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες – Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Αρθρογράφος, ερευνητής Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας, τα κείμενά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Θεσσαλίας. Το μυθιστόρημα Σκιές οδοιπόρων είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Α΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ιδρύματος «Βασιλική και Όλγα Σταυροπούλου» (2009). Έχει λάβει επίσης το Α΄ Βραβείο Διηγήματος (Σικελιανά 2006), διάκριση στην ποίηση κ.ά.

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7HWoePckfYMBIDIjUBGOBzFjq5_MiMLYigfVL-BgBFm-Y4CTJN6Q-YNeOFe8sqE3wEpJiW6Pqe4vK2FLBWKKoWcSMhQq0SUFPwB6HllvrmJfFbxmDFBeQYhS7iS7LpZMtfDGndFFBN4Q/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtVFtkKcTGsYfauqZphZ8t49x9w2goSgzJDA3rWfLyxaSdpkarglT1QcpYBvlG-31fATexlg3cpeb86qLV5SX0A6mqeZ8fjTafsEj3DfhTDkLJl0jgIWip4XuB8u55rMVCQAt2HkA6zao/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ3tHnSMfZMzbEhoWjUEHMcUnGIjmmZjQcfGce6dGRxtQlB52ITvN4PjYmOGhMlyymvn2Zyy1MtX2QRsU3rBImiVvFFy1NHiFLGBU1gKHYmCntajvwSaI2K8e7HzVsFOn-60usmF22KV4/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijVR1Bx6blnKsjXd5I0LEI_V2xp3jmr-JNVmPS1XUMw-jY-pxdpRV_BtffxeMGdinbshoOYgIfSIVLR_KxpoUJBCum3O1SQh8LfEpljyPQGGhGj1sAncLDvBm4WATVEa0-Hd0f9BojsKE/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGlx9iyvBhk3_OQS35jb8UcnPRMlqWYlkFd3REuMWxSJdQ4-AxdZ7BnIRkS0GGagi_W1UusXgH8Pgn9iS1_nhK2cU_uy-eJr_Zx1yHAuQrY05zHXP7mkJap_YdXPXT-YUUTz6v_xGJFeA/s200/sss.gif


back to top