Υπό κατάληψη τελούν τα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών και μηχανικών πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη από το περασμένο Σάββατο, καθώς οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το προωθούμενο από το υπουργείο Παιδείας νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων, η σχολή θα μείνει κλειστή για άγνωστο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου.
Οι φοιτητές αντιδρούν στη συνένωσή τους με το ΤΕΙ, ενώ κατηγορούν τη διοικούσα επιτροπή ότι υπολειτουργεί.
Η ανακοίνωση του συντονιστικού της κατάληψης έχει ως εξής:
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, κρίσεις των αξιών, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε για τις εξετάσεις μας, εμείς επιλέξαμε να αγωνιστούμε.
Μακριά από κάθε ταμπέλα και παραταξιακά κατεστημένα αφού έχει απομακρυνθεί οποιαδήποτε αφίσα παραταξιακού περιεχομένου από τον χώρο του Πανεπιστημίου.
Μαχόμενοι για τα δίκαια αιτήματα μας, οι σύλλογοι των δυο Πολυτεχνικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αντιδράσαμε για να βγούμε από αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιό μας, η παιδεία και η κοινωνία μας. Διεκδικώντας όχι παραπανίσια, όχι εξεζητημένα, μα αυτονόητα πράγματα. Πράγματα, τα οποία είναι θεμελιώδη και ουσιαστικά για ένα Πανεπιστήμιο, για τους φοιτητές και την χώρα μας.
Τα όσα ακολουθούν δεν είναι ούτε ψέματα, ούτε υπερβολές, ούτε ανακρίβειες. Είναι μια πραγματική κατάσταση η οποία πλήττει καθημερινά τους 700 φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων της Κοζάνης, αλλά και όλους τους Έλληνες και όχι μόνο.
Συνιστώσες της παραπάνω κατάστασης είναι τα εξής :
Η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου
· Το Πανεπιστήμιο υποχρεώθηκε σε μια μείωση κατά 22% σε σχέση με το περασμένο έτος.
· Άμεσο αποτέλεσμα της παραπάνω μείωσης είναι η περικοπή 18 μαθημάτων στον οδηγό σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών και επιπλέον, 5 μαθημάτων στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
· Επιπλέον, συνέπεια της παραπάνω μείωσης είναι η μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων καθηγητών, ενώ οι ήδη διορισμένοι να εργάζονται με μειωμένες αμοιβές.
· Τέλος, η σύναψη νέων συμβάσεων με νέους όρους σύμφωνα με τους οποίους δεν θα έχουν δικαίωμα όλοι οι φοιτητές σε δωρεάν σίτιση, αποτελεί δείγμα της δεινής θέσης στην οποία έχει περιπέσει το Πανεπιστήμιο.
Τα κτηριακά και οι υλικοτεχνικές υποδομές
· Είναι ανεπίτρεπτο για πανεπιστημιακά τμήματα να στεγάζονται σε κτήρια τα οποία ούτε έχουν κατασκευαστεί, αλλά και ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
· Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στεγάζεται σε αποθήκες super – market, ένα κτήριο χωρίς εξαερισμό και φυσικό φωτισμό.
· Σε διαφορετική μοίρα όμως, δεν βρίσκεται και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο στεγάζεται σε πολυκατοικία και με πολλά από τα εργαστήριά του να στεγάζονται σε ακατάλληλους για τη χρήση αυτή χώρους.
· Παράλληλα, όσον αφορά το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργαστηριακός εξοπλισμός αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, παραμένει σφραγισμένος και αχρησιμοποίητος, λόγω έλλειψης χώρων.
Η μη αναγνώριση του ΤΜΠΤ και των αποφοίτων του από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
· Η μη αναγνώριση των αποφοίτων του ΤΜΠΤ καθώς και του ίδιου του Τμήματος από το ΤΕΕ, πρακτικά σημαίνει τη μη αναγνώριση της ιδιότητας του διπλωματούχου Μηχανικού.
Αξίζει να σημειωθούν δυο πράγματα πάνω στο ζήτημα αυτό :
Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως υπεύθυνη για την αποστολή του φακέλου στο ΤΕΕ, όφειλε να γνωστοποιήσει σωστά και ακριβή στοιχεία. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, αφού το πρόγραμμα σπουδών που εστάλλη, ήταν δε συμπίπτει με το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών της σχολής.
Επιπλέον η Διοικούσα Επιτροπή δε φάνηκε να ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένη σχετικά με την ημερομηνία αποφοίτησης των πρώτων συναδέλφων, αφού το σχετικό αίτημά της προς το ΤΕΕ αναφέρει τον Ιούνιο του 2011, ως την ημερομηνία αυτή. Το ΤΜΠΤ έχει αποφοίτους από το Νοέμβριο του 2010.
Η αναγνώριση του ΤΜΠΤ από το ΤΕΕ θα αποτελέσει και σημαντική πηγή εσόδων για το Τμήμα, αφού το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) επιδοτεί τα αναγνωρισμένα Πολυτεχνικά Τμήματα.
Μη αυτοδύναμη λειτουργία Πανεπιστημίου και Τμημάτων
· Μπορεί να μη φαντάζει σημαντικό, όμως η αυτοδύναμη λειτουργία του Πανεπιστημίου σημαίνει τα εξής για την ακαδημαϊκή κοινότητα :
· Κατάργηση διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής και αντικατάστασή της από την Σύγκλητο.
Παρομοίως η αυτοδύναμη λειτουργία του Τμήματος συνεπάγεται τα εξής :
· Αντικατάσταση διορισμένου Προεδρείου από εκλεγμένο.
· Κατάργηση προσωρινής Γενικής Συνέλευσης και αντικατάστασής της με Γενική Συνέλευση Τμήματος.
· Οι εκπρόσωποι φοιτητών στη Γενική Συνέλευση δεν θα είναι μόνο δύο, αλλά θα ισοδυναμούν με το 50% των μελών ΔΕΠ.
· Επίσης, οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση.
· Η αυτοδυναμία του ΤΜΠΤ μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από μια θέση καθηγητή και μια θέση αναπληρωτή καθηγητή. Δυστυχώς, μετά την αποχώρηση τεσσάρων από τα εννιά μέλη ΔΕΠ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι με την αυτοδυναμία του Τμήματος οδηγεί και στην αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο.
Η συγχώνευση – συστέγαση με τα ΤΕΙ
· Η οποιαδήποτε συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι όχι μόνο άδικη, αλλά άτοπη και ανούσια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτό και αυτή η αντίθεση μας πηγάζει από την εξής πραγματικότητα :
· Ριζικά διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο
· Διαφορετικό επίπεδο διδασκόντων
· Διαφοροποιημένο επίπεδο σπουδών
· Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε μορφή συστέγασης δε μας βρίσκει σύμφωνους καθώς πιστεύουμε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια μεσοπρόθεσμη συγχώνευση των ιδρυμάτων.
Το κείμενο διαβούλευσης, ο νόμος – πλαίσιο
· Το κείμενο διαβούλευσης προσπαθεί μέσα από γενικότητες και αοριστολογίες να προωθήσει ριζικές τομές και αλλαγές που είναι κοινός αποδεκτό ότι πρέπει να γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όμως, γεγονός ότι πολλές από τις αλλαγές που προωθούνται είναι διαμετρικά αντίθετες από τα συμφέροντα του φοιτητικού κινήματος. Ως φοιτητικοί σύλλογοι αρνούμαστε αφενός να εκφράσουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις πάνω σε αόριστες θέσεις και αφετέρου θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα συμφέροντα των φοιτητών απέναντι σε κάθε απαράδεκτη μεταρρύθμιση.
Καμία επίσημη διάψευση από Υπουργείο Παιδείας και από τους τοπικούς άρχοντες
· Δεν υπάρχει καμία επίσημη διάψευση ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας για οποιαδήποτε κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για ίδρυση ενός Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, αυτό που τόσα χρόνια ζητάνε τα ΤΕΙ όλης της χώρας.
· Δεν υπήρξε καμία απάντηση, κίνηση από την τοπική αυτοδιοίκηση Κοζάνης και τους τοπικούς φορείς στα αιτήματα των φοιτητών.
Η Διοικούσα Επιτροπή υπολειτουργεί
· Η Διοικούσα Επιτροπή θα έπρεπε να περιοριστεί στην εκτέλεση των διοικητικών της καθηκόντων ή να παραιτηθεί μετά από την απόφαση δυο φοιτητικών συλλόγων, αφού η ίδια υπολειτουργεί καθώς, σε κάθε συνεδρίαση από τα εννέα μέλη που είναι συνολικά, συνεδριάζουν τέσσερα ή πέντε κάθε φορά. Ακόμη, στο παρελθόν ( με επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας το 2009 ) και η ΕΣΔΕΠ του ΠΔΜ ζητά την λειτουργία συγκλήτου με την παρακάτω δομή
Α) Τους προέδρους των αυτοδύναμων Τμημάτων
Β) Έναν/μια εκπρόσωπο από κάθε μη αυτοδύναμο Τμήμα, εκλεγμένο από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.
Στη Διοικούσα Επιτροπή να μπορούν επίσης να συμμετέχουν:
Γ) Έξι εκπρόσωποι των φοιτητών/τριών. Ένας από κάθε Τμήμα.
Δ) Εκπρόσωποι μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών από κάθε Μεταπτυχιακό Τμήμα.
Το ίδιο ζητούμε και εμείς
· Καμία τήρηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
· Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς δεν ακολουθήθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ανάπτυξη του ΠΔΜ και ειδικότερα των Τμημάτων μας, και τώρα ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΙ, δίνουν μάχη για να μας πείσουν πως η συγχώνευση με το ΤΕΙ και η δημιουργία ενός ιδρύματος που από εκεί θα βγαίνουν μηχανικοί ενός έως πέντε ετών, είναι το ιδανικό.
· Η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου ως οικονομική ενίσχυση της πόλης και δεν στηρίζουν την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
· Για την τοπική κοινωνία, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είναι μια επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση της πόλης και μέσο εξασφάλισης κομματικών και πολιτικών συμφερόντων. Αυτή η εικόνα γίνεται ακόμη πιο τραγική, αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια πόλη όπου σχεδόν όλα τα κτήρια έχουν τηλεθέρμανση, η πολυκατοικία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τη θέρμανση, για το οποίο πληρώνει υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο στον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου που βρίσκεται μπροστά από το κτήριο και στον οποίο ανήκει η πολυκατοικία.
· Η διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς το άσυλο πρέπει να προφυλάξει φοιτητές, καθηγητές και πολίτες που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τις αξίες και τις αρχές τους.
· Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας ενάντια στο Μνημόνιο. Όπως ορίζεται και από το καταστατικό του Συλλόγου μας στο άρθρο 2 παράγραφος 4.
· Η παντελής έλλειψη ισονομίας, αξιοκρατίας και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών
· Η ατιμωρησία πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστικών, επίορκων υπαλλήλων και επιχειρηματιών, όλων εκείνων που καταχράστηκαν τα χρήματα του Έλληνα πολίτη.
· Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Η διεφθαρμένη δικαιοσύνη, τα εργαλεία τους, η κοινωνική και η πολιτισμική κρίση. Η κρίση αξιών και ιδανικών στην ελληνική κοινωνία.