VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Άνοιξε την Τσικνοπέμπτη η αυλαία των εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς

Άνοιξε την Τσικνοπέμπτη η αυλαία των εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς, ενός γνήσιου, λαϊκού εθίμου που στηρίζεται στην αυτενέργεια και την αυθόρμητη συμμετοχή. Ενός εθίμου που είναι η κινητήρια δύναμη για το ζωντάνεμα της γειτονιάς, τη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων και τελικά η απάντηση και η αντίστασή μας στην παγκόσμια πολιτισμική ομοιομορφία.

Ο Δήμος, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, συντονίζει και στηρίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους των φανών. Στέκεται αρωγός στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν εθελοντικά όλοι οι συμμετέχοντες σε κάθε γειτονιά, καταθέτοντας ψυχή αλλά και εργατοώρες.

Ιδιαίτερα φέτος, στο κλίμα της «κρίσης» σε κάθε επίπεδο, η Κοζανίτικη Αποκριά είναι μια νότα αισιοδοξίας. Οι φανοί θα ζεστάνουν τις καρδιές μας και θα στείλουν το μήνυμα της χαράς: θα ξορκίσουν όπως κάθε χρόνο το κακό και θα υμνήσουν τον ερχομό της άνοιξης, της αναζωογόνησης, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Το πρόγραμμα της φετινής Αποκριάς παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Κοζάνης Χάρης Γελαδάρης και η Δ/ντρια Γιάννα Βόμβα.

«Είναι οι πρώτη Αποκριά, μετά τον Καλλικράτη σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Προσαρμοστήκαμε στα νέα οικονομικά δεδομένα, προσπαθώντας να εξοικονομήσουμε χρήματα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα» ανέφερε ο Λ. Μαλούτας ο οποίος και προσκάλεσε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά ένα μοναδικό λαϊκό έθιμο.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης έστειλε μήνυμα στους επαγγελματίες, ειδικά για το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς να δείξουν μεγάλη προσοχή στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και στις τιμές καθώς όπως τόνισε «δείχνουμε τη δημόσια εικόνα μας και πρέπει να είναι αυτή, που έχουμε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου».

Από την πλευρά του ο κ. Γελαδάρης ευχαρίστησε τους ανθρώπους των Φανών και τόνισε πως η προετοιμασία των Φανών δίνει τη δυνατότητα στις γειτονιές να συσφίξουν τις σχέσεις τους αλλά να διατηρείται ο κοινωνικός ιστός.

Ο κ. Γελαδάρης υποστήριξε πως ο «ρόλος του Δήμου είναι συντονιστικός και έρχεται να υποβοηθήσει τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων των Φανών».

Όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία της πόλης ο κ. Γελαδάρης σημείωσε πως τα δύο τριήμερα δεν θα επιτραπούν οι εξωτερικές ψησταριές, δεν θα υπάρχουν εξωτερικά πάρτι από τα μαγαζιά ενώ για το θέμα των ηχείων ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους καταστηματάρχες.

Να σημειώσουμε εδώ πως στη φετινή Αποκριά σε σχέση με πέρυσι δεν θα γίνουν οι παιδικοί φανοί ενώ ίδιες θα είναι οι ποσότητες σε κρασί και κιχιά, που θα παραλάβουν οι Φανοί.

Από τη φύση της ανατρεπτική, η Κοζανίτικη Αποκριά, μας υπόσχεται και φέτος σάτιρα τόσο της επικαιρότητας όσο και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, στη μεγαλειώδη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων το μεσημέρι της Κυριακής της μεγάλης Αποκριάς.

Ακόμη, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για παιδιά και νέους όπως η Παιδική Αποκριά, τα Sourd Games, το πάρτι νεολαίας και οι παιδικοί χοροί θα δώσουν μοναδικό χρώμα στο δωδεκαήμερο εορτασμό της Αποκριάς.

Η Κοζάνη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες της, να τους ξεναγήσει στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και να τους χαρίσει μοναδικές στιγμές αυθεντικού γλεντιού σε μια εποχή που τόσο το έχει ανάγκη.

Να τονισθεί πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν, ειδικά την ημέρα της Μεγάλης Αποκριάς, όσοι θελήσουν να κινηθούν με αυτοκίνητο αφού θα υπάρχουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, περιμετρικά της πόλης θα λειτουργούν δωρεάν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και από εκεί με τα μίνι μπας, οι επισκέπτες θα έρχονται στην πόλη για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Ειδήσεις
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top