VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:

Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο: Αργήσαμε κι εδώ να πάρουμε μπρος

Από το site της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κοζάνης ενημερωθήκαμε για την «αλληλογραφία» της με το Δήμο Κοζάνης στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λ. Ιωαννίδης υπέβαλε μια Ερώτηση ζητώντας να μάθει ποιές ενέργειες έχουν γίνει για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις, και ποιές προτάσεις υποβλήθηκαν από το Δήμο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Επειδή με το θέμα της εξοικονόμησης έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, ας μας επιτραπεί ένα σύντομο σχόλιο στην απάντηση του Δήμου.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες του για το δημοτικό φωτισμό, την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων, την παρακολούθηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μέτρηση της φωτορρύπανσης. Επίσης η υποβολή πρότασης ύψους 1 εκ € περίπου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις του Δήμου.

Στα αρνητικά να αναφέρουμε τη μεγάλη καθυστέρηση του Δήμου σε όλες τις δράσεις εξοικονόμησης, καθώς και τη μέτρια συνεργασία με το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στον τομέα του δημοτικού φωτισμού, παρά τα βήματα που έγιναν, σε μερικούς τομείς είμαστε ακόμη στη διάγνωση. Οι φωτομετρικές μελέτες ΤΩΡΑ ολοκληρώνονται, οπότε διορθωτικά μέτρα και συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη. Δεν ξέρουμε επίσης αν υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο εξοικονόμησης με μετρήσιμους δείκτες αξιολόγησης. Μπορεί να μας πει ο Δήμος ποιό ποσοστό εξοικονόμησης έθεσε ως στόχο την τελευταία δεκαετία και ποιο τελικά πέτυχε στον ηλεκτροφωτισμό ;
  2. Στο τομέα της εξοικονόμησης στα κτήρια (τα οποία αποτελούν … καταβόθρες κατανάλωσης ενέργειας σε όλη τη χώρα), ομολογείται ότι δεν έχουμε ακόμη κανένα έργο, αλλά μόνο μελέτες και προτάσεις που ΘΑ χρηματοδοτηθούν στο μέλλον. (Να συμφωνήσουμε βέβαια εδώ ότι ο Δήμος θα λάβει όλο το ποσό που δικαιούται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ).

Και στον τομέα αυτό όμως είμαστε πίσω. Η εξοικονόμηση είναι η πιο φτηνή (δωρεάν) και καθαρή «ενέργεια». Βρίσκεται στην ατζέντα των ευρωπαϊκών πόλεων εδώ και 15 χρόνια. Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, λογω εγκληματικής καθυστέρησης ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Όμως υπήρχαν άλλοι τρόποι οικονομικής βοήθειας από «παράπλευρα» χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικά στην Κοζάνη υπήρχε πρόσθετο χρήμα για τέτοια σχέδια: Ήταν ο Τοπικός Πόρος. Θα μπορούσαμε με αυτόν να κάνουμε αρκετά βήματα μπροστά ως πόλη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Παραθέτουμε στο σημείο αυτό μια δέσμη σχετικών δράσεων που πρότεινε προ αρκετών ετών η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και έμειναν στα συρτάρια: «Χρηματοδότηση ενεργειακών μελετών για δημοτικά και δημόσια κτήρια, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 40%. Ήδη χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια (Ισπανία, Πορτογαλία), καρπώνονται τα οφέλη της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και πετυχαίνουν εξοικονόμηση 30-70 % στα κτήρια. …. Στο ίδιο πλαίσιο μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης ηλεκτροφωτισμού οδών, πάρκων, πλατειών, εφαρμογές βιομάζας, καθώς και η κατασκευή μικρών φωτοβολταικών, αρχικά σε Σχολικά κτήρια κλπ κλπ» (σσ. Με το τελευταίο θέμα ο Δήμος εδέησε να ασχοληθεί σοβαρά τώρα, το 2010 -2011 !).

Από την απάντηση του Δήμου συνάγεται επίσης ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 2008 για να γίνει η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων, κι αυτή «συνοπτική».(;) Και πώς αξιοποιήθηκε ; Προέκυψε κάποια μελέτη εφαρμογής με αντίστοιχο έργο ή μπήκε το σχετικό πόρισμα στο συρτάρι ; Από τα 17 κτήρια που επιθεωρήθηκαν βλέπουμε μόνο τρία να εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Προφανώς δεν υπάρχουν λεφτά για παραπάνω. (Όταν ένα πρόβλημα συσσωρεύεται για χρόνια, είναι δύσκολο να λυθεί μονομιάς και μάλιστα σε εποχές οικονομικής στενότητας).

  1. Σχετικά με τις συνεργασίες με Πανεπιστήμια – ΤΕΙ : Ο Δήμος στον τομέα της εξοικονόμησης συνεργάζεται με το τοπικό Πανεπιστήμιο ΔΜ (καλώς), και με το ΑΠΘ. Το ΤΕΙ απουσιάζει. Κανείς δεν υποτιμά τις δυνατότητες του ΑΠΘ, αλλά οι περισσότερες από τις μελέτες που του ανέθεσε ο Δήμος θα μπορούσαν να γίνουν και από το ΤΕΙ, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΔΜ (ρύπανση εσωτερικών χώρων, ενεργειακή συμπεριφορά κτηρίων κλπ). Το ΤΕΙ έχει μια πολύχρονη εμπειρία σε ανάλογους τομείς και το έχει αποδείξει με συγκεκριμένα έργα, δημοσιεύσεις κλπ. Για ποιο λόγο έμεινε εκτός ; Κατά καιρούς βέβαια δόθηκαν δημοτικά κονδύλια στο ΤΕΙ για έρευνες, (ίσως και αχρείαστες, όπως η – προεκλογική - μελέτη απορρόφησης αποφοίτων ΤΕΙ, αντικείμενο στο οποίο το ΤΕΙ έχει ήδη 11 μελέτες για ισάριθμα Τμήματα !). Γιατί όμως να μην εξαντλούνται τα περιθώρια συνεργασιών με τις τοπικές ερευνητικές δομές ; (χωρίς βέβαια εκπτώσεις στην ποιότητα). Δεν μπορεί να κάνουμε μεγαλόστομες δηλώσεις υποστήριξης των Δυτικομακεδονικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά όταν δίνονται ευκαιρίες πρακτικής υποστήριξης τους να τους γυρίζουμε την πλάτη !

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Ειδήσεις
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top