Στον...προθάλαμο ένταξής τους σε ειδικό καθεστώς «Μνημονίου» βρίσκονται πολλοί Δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, που βλέπουν τα οικονομικά τους να βρίσκονται στο «κόκκινο» και το Υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί με «μπαλώματα» και λύσεις του «ποδαριού» να στηρίξει τον παραπαίοντα «Καλλικράτη».
Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδικό μηχανισμό στήριξης για το σύνολο των υποχρεωμένων ΟΤΑ σημαίνει ότι οι Δήμοι που θα υποταχθούν σε Μνημόνιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αναλάβουν ειδικές δεσμεύεις και να θέσουν χρονοδιαγράμματα, με στόχο την εξυγίανσή τους. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε σε πάγωμα προσλήψεων και μείωση προσωπικού με αποτέλεσμα στο στόχαστρο να μπαίνουν κυρίως οι συμβασιούχοι που θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με στοιχεία στους ΟΤΑ εργάζονται περίπου 17000συμβασιούχοι , με τη συντριπτική πλειοψηφία να στελεχώνει κρίσιμες θέσεις για την ανεμπόδιστη λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό αποτυπώθηκε για παράδειγμα, στη διάρκεια της κινητοποίησης των συμβασιούχων της Αθήνας, όταν οι δομές ενός ολόκληρου Δήμου κατέρρευσαν από την έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις εβδομάδες που οι συμβασιούχοι της πρωτεύουσας απείχαν από τα καθήκοντά τους:
- Τουλάχιστον έξι παιδικοί σταθμοί έβαλαν προσωρινά λουκέτο και η πλειονότητά τους λειτούργησε με μειωμένο ωράριο.
- Βρέθηκε ...στον αέρα το σύστημα της αποκομιδής των σκουπιδιών
- Πολλές ακόμα υπηρεσίες βρέθηκαν στα όριά τους, όπως η Διεύθυνση Αλλοδαπών και το Ληξιαρχείο, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη βραδυπορία στις εκδόσεις πιστοποιητικών.
πηγή: newsbeast.gr