VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης:Να αλλάξουμε τρόπο ζωής -Να προστατέψουμε την καρδιά μας!

ΚΑΡΔΙΑΠαγκόσμια ημέρα Καρδιάς ήταν η χθεσινή και τα στοιχεία για τη χώρα μας ως προς τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις συναφείς παθήσεις δυστυχώς σοκάρουν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό πάνω στα οφέλη της πρόληψης, προχώρησε χθες το πρωί στα σχολεία της Κοζάνης σε ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού.

Πηγή:Πρωινός Λόγος

Παράλληλα, παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου και ιατρός- καρδιολόγος, Βασίλειος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αυτή ημέρα, μιλώντας με στοιχεία και παραθέτοντας απτές λύσεις…«Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, ως μια επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχει ξεφύγει από κάθε όριο στην πατρίδα μας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική, αφού αντί να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων, υπάρχει αύξηση κάθε χρόνο και χειρότερα. Μιλάμε για παγκόσμιο δολοφόνο, μια επιδημία, και την πρώτη αιτία θανάτου στην πατρίδα μας» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα: 17. εκ άνθρωποι πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από νοσήματα που σχετίζονται με εμφράγματα και εγκεφαλικά, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια! Σήμερα το 30% της θνησιμότητας του πληθυσμού ξεπερνάει τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνουν 2 εγκεφαλικά ανά τον κόσμο. Τα αίτια, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, βρίσκονται στον τρόπο ζωής μας. «Το πρόβλημα στην πατρίδα μας έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και χειροτερεύει όσο περνάει ο χρόνος», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου εμφανίζονται κάθε χρόνο και 30.000 εμφράγματα, το 10% των οποίων συμβαίνουν σε μικρές ηλικίες κάτω των 50 χρόνων, μη αναμενόμενες ως τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτούς το 95-96% είναι καπνιστές. 1 στους 4 που θα υποστεί έμφραγμα δεν θα προλάβει καν να ειδοποιήσει το ασθενοφόρο.

Τα αίτια – Η ανάγκη για αλλαγή του τρόπου ζωής

Τα αίτια, όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, έχουν να κάνει με τον τρόπο ζωής μας. το πρώτο είναι η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Αν προστεθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες το πρόβλημα αυξάνεται. Η αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, το 62% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 19% των εμφραγμάτων. Το 20% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Μόνο 1/3 γνωρίζουν και παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση. Σε ότι αφορά το κάπνισμα, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην Ευρώπη αφού καπνίζουν σε ποσοστό 44% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν κατά πολύ. Η συνολική θνησιμότητα που προκαλεί το κάπνισμα στην Ευρώπη είναι στα 70.00 άτομα.

Επίσης, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, μίλησε για την χοληστερόλη, λέγοντας πως είμαστε πρωτοπόροι με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Μίλησε για τη διαβήτη λέγοντας πως πάσχουν από αυτόν 1 εκ. Έλληνες. Και όσοι πάσχουν από διαβήτη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους. Μίλησε για την ανάγκη να μπει στην διατροφή μας η μεσογειακή δίαιτα, δίνοντας σημαντικότατη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να καταναλώνουμε δημητριακά, όσπρια και λιγότερο κρέας, ώστε να μην υπάρχει παχυσαρκία που οδηγεί σε στεφανιαία νόσο.

Οι καρδιολόγοι και οι γιατροί προτείνουν αλλαγή του τρόπου ζωής, και την αλλαγή της διατροφής του ανθρώπου. Ο ίδιος, μίλησε αναλυτικά για τα φαγητά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται, όπως και να γίνεται άφθονη η κατανάλωση του ελαιόλαδου, φρούτων, ψαριών. Επίσης, αναφέρθηκε στο αλάτι και την ανάγκη για μειωμένη κατανάλωσή του. Τόνισε, επίσης, τα οφέλη της άσκησης και την ανάγκη να μην κάνουμε καθιστική ζωή, αφού άσκηση 30 λεπτών 3 φορές της εβδομάδα είναι ιδανική.

Τελειώνοντας, συμβούλευσε όλους τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να κάνουν συχνές εξετάσεις και να μετρούν την πίεσή τους, να γυμνάζονται, να τρων ό,τι υγιεινά και τέλος να μην καπνίζουν!
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top