VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Σημειώσεις ενός Κοζάνιτη- Ημέρα των ευχαριστιών στην Αμερική (του Γιάννη Κορκά )


Προ είκοσι(20) ετών  το Νοέμβριο του 1994 ήμασταν στην Αμερική και παρακολουθήσαμε  τις γιορτές  για την ημέρα των ευχαριστιών , που ονομάζεται και «Ημέρα της γαλοπούλας» και οι γιορτές  γίνονται  την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο .  Το 1994  ήταν ημέρα  Πέμπτη της   25ης Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης και ο πρόεδρος του συλλόγου Κοζανιτών της Ν.Υ. Τάσος Πιτένης μας  παρέθεσε γεύμα με γαλοπούλα στο σπίτι του που γιόρταζε και η γυναίκα του Καίτη. Ο  εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν  με το τέλος της σοδειάς και που αφορά  και  τους μετανάστες. Πρώτη φορά που γιορτάστηκε και καθιερώθηκε  η ημέρα των Ευχαριστιών είναι η 3η Οκτωβρίου 1789 από τον Τζόρτζ Ουάσιγκτον.
amerikiΠροτού πάμε στην Αμερική   ήμασταν  στο Τορόντο του Καναδά, προσκαλεσμένος από το σύλλογο Κοζανιτών «ο Λασσάνης» και  μιλήσαμε για την ιστορία της Κοζάνης και για την πλούσια παράδοση των Κοζανιτών. Μαζί μας ήταν και ο Λύσανδρος  Ρήγας δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας  « ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», εκπροσωπώντας τη Νομαρχία με την ιδιότητα του διευθυντού του γραφείου τύπου της Νομαρχίας. Πήγαμε  και  στο Κονέκτικατ, και είδαμε στο πανεπιστήμιο τον καθηγητή   και φίλο της Κοζάνης, Ηλία Τομάζο,  έχει πολύ μεγάλη προσφορά στον Ελληνισμό της Αμερικής και είναι πρόεδρος της εταιρείας  «ΠΑΙΔΕΙΑ», με πολλά μέλη, από Αμερική και Ελλάδα.   Κάθε χρόνο φέρνει  φοιτητές του πανεπιστημίου του στην Αιανή και παίρνουν μέρος  στον δρόμο   «ΑΠΟΛΟΔΩΡΟΥ».  Επίσης με τη συνοδεία του  Ηλία Τομάζου , επισκεφτήκαμε   Δορυφορικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων   με έξι Πιάτα , και  έχει παγκόσμια  επαφή.  Μας πήγε και στο Μπρίστολ,  την πόλη που έζησε και εργάστηκε ο μεγάλος ευεργέτης  της Κοζάνης Κων/νος Μαμάτσιος.
Φωτογραφία το Δορυφορικό συγκρότημα  ESPN.  το Σπίτι του Μαμάτσιου και η παρέλαση για τη γιορτή των Ευχαριστιών στο Μανχάταν της Ν.Υ.  
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top