VIDEO:LIVE-AVLES.TV
Ρεύμα σε 55.000 οικογένειες από τον... ήλιο της Κοζάνης
Ρεύμα σε 55.000 οικογένειες από τον... ήλιο της Κοζάνης

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων και αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 260.000 Mwh

Της Μανταλένας Πίου

Τo μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, ισχύος 200 MW, όταν το μεγαλύτερο που λειτουργεί σήμερα στον Καναδά έχει ισχύ 97 MW, θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για πρότζεκτ της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, την περασμένη Πέμπτη.

Το μεταλιγντικό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, μίας περιοχής που για πολλές δεκαετίες η ανάπτυξή της σχεδόν ταυτίστηκε με το λιγνίτη και τη ΔΕΗ, έχει απασχολήσει τις κυβερνήσεις και η ιδέα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις ορυχείων που δεν χρησιμοποιούνται πια, χρονολογείται από το παρελθόν. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η ΔΕΗ και η θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» επανεξέτασαν το σχέδιο και αποφάσισαν να το προχωρήσουν, αυτή τη φορά όμως σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, από τα 50 MW που συζητούσαν ως τότε. Το «ηλιακό» πάρκο έχει συνδυαστεί με εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα κατασκευαστεί επίσης στην περιοχή.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα έχει το 51% της εταιρείας που θα συσταθεί για το πρότζεκτ, ενώ το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε στρατηγικό εταίρο, ο οποίος πρέπει να έχει την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη όχι μόνον του πάρκου αλλά και του εργοστασίου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με στόχο ως το καλοκαίρι να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος, προκειμένου προς το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής, που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.

Το μέγα-φωτοβολταϊκό πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου και αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 260.000 Mwh. Οταν λειτουργήσει θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρισμό 55.000 νοικοκυριών, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά κατά 300.000 τόνους ετησίως. Μαζί με το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας ή 550, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για την κατασκευή του έργου.

Αδεια παραγωγής Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κατέθεσε το Δεκέμβριο στη ΡΑΕ την αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200 MW και ως το τέλη του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες.

Oσον αφορά στο στρατηγικό εταίρο, ο κ. Ζερβός έχει διευκρινίσει ότι έχουν θεσπιστεί ορισμένες βασικές προδιαγραφές, όπως η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, η χρηματοοικονομική επάρκεια και η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα παραγωγής και κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η διαδικασια του διαγωνισμού για το στρατηγικό εταίρο δεν ήταν η πρώτη επιλογή της ΔΕΗ. Αρχικά για το συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε έλθει σε επαφή και είχε μάλιστα προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Sunedison, από τους leader στις ΗΠΑ στη φωτοβολταϊική τεχνολογία.

Εταιρείες Οι δύο εταιρείες είχαν έλθει αρκετά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας χωρίς να έχουν καταλήξει όμως για το ποιος θα ήταν ο ηγέτης της κοινοπραξίας, καθώς οι Αμερικανοί τότε ζητούσαν το 51% και η ΔΕΗ δεν υποχωρούσε κάτω από το 50%. Η διαφωνία για τα μερίδια αλλά και οι ωριμότερες σκέψεις σχετικά με τα ερωτήματα που θα προκαλούσε ο συνεταιρισμός της ΔΕΗ για ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ με μία εταιρεία χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, οδήγησε τελικά την ηγεσία της ΔΕΗ να υιοθετήσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γερμανικές και κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ένα κατ' αρχήν ενδιαφέρον για το έργο, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Sunedison.

Διαγωνισμοί για λιγνιτικές μονάδες Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού δεν σημαίνει βέβαια πως η ΔΕΗ εγκαταλείπει τις παραδοσιακές της δραστηριότητες στην Κοζάνη, δηλαδή τον λιγντίτη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός και αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων να κατατεθούν οι προσφορές για τη νέα λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ενώ, όπως δήλωσε ο κ. Ζερβός, σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και για την επίσης λιγντική μονάδα Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα.

Ethnos

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top