Την πρόταση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου δέχθηκε η Υπουργός περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του τοπικού πόρου για τη μετεγκατάστασης της Ακρινής. Συγκεκριμένα, σήμερα και κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η εξέταση του σχεδίου Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», σχετικά με το άρθρο 28 που αναφέρεται στη μετεγκατάσταση της Ακρινής και τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε το εξής:
«Σε ό,τι αφορά τους πόρους υπαινίχθηκα, ήδη, κυρία Υπουργέ, ότι η ΔΕΗ έπρεπε να αναλάβει το κόστος. Όχι μόνο επειδή όπως έχει λεχθεί ο ρυπαίνων πληρώνει, αλλά διότι η ΔΕΗ με την αμέλειά της προκάλεσε όλη αυτή την εξέλιξη. Δεν πρέπει να το δούμε καθόλου φοβικά. Για εμάς είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στο δεύτερο σκέλος να βρούμε τον τρόπο και το θάρρος να απαλείψουμε τη συμμετοχή του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Κυρία Υπουργέ, είναι τρεις οι οικισμοί στο νομό μας που μετεγκαθίστανται. Σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης, όπου ήμουν Δήμαρχος μέχρι το 2009, πήραμε μια απόφαση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα, με πλειοψηφία 82%, να μετεγκατασταθούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Κοζάνης, να δημιουργήσουν ένα πρότυπο οικισμό με αρχιτεκτονικούς περιορισμούς στη δόμηση και με ένα πολεοδομικό κέντρο που θα είναι αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες εφόσον πρόκειται για προσφυγικό οικισμό. Το ίδιο ζητούν οι κάτοικοι της Ακρινής. Ο τοπικός πόρος από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης και της Νομαρχίας κατευθύνεται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν χρειάζεται να τον δεσμεύσουμε σε έργα υποδομής που μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Μπορούμε να γράψουμε ότι ο τοπικός πόρος μπορεί και αυτός με απόφαση, όμως, των αποκεντρωμένων οργάνων να συμμετέχει, αλλά όχι βεβαίως να συμπεριληφθεί απευθείας στον προϋπολογισμό…
… Όχι όμως να διατεθεί για έργα υποδομής και κατασκευή κατοικιών, που κατά το νόμο είναι υποχρέωση της ΔΕΗ και ευρύτερα της Πολιτείας».
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής και απαντώντας σχετικά η κ. Μπιρμπίλη, είπε τα εξής:
«Πριν μπω στα επίμαχα άρθρα, θέλω να ξαναναφερθώ στο άρθρο 28. Νομίζω ότι είναι μια δέσμευση και έχουμε μια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Ελλάδα χρωστάει την ανάπτυξή της στις περιοχές αυτές. Πράγματι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, γιατί δεν υπάρχει λιγνίτης κάτω από αυτά τα δύο χωριά. Τα δύο όμως αυτά χωριά έχουν απίστευτες συνέπειες από τη λειτουργία της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε, με νομοθετική ρύθμιση και ειδικά για τα δύο αυτά χωριά να υπάρξει δυνατότητα μετεγκατάστασής τους. Νομίζω ότι θα βρούμε μια συμβιβαστική λύση και συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του κ. Κουκουλόπουλου, που λέει ότι ο λιγνίτης είναι λιγότερο φθηνός από όσο πρέπει να είναι. Υπάρχει ένα εξωτερικό κόστος, το οποίο ποτέ δεν έχει συμπεριληφθεί στην εξόρυξη του καυσίμου. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον καταμερισμό ΔΕΗ και κράτους – δημόσιο, αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση ότι ο τοπικός πόρος, αυτό που έχει προταθεί, να συμμετέχει μόνο με απόφαση των αποκεντρωμένων οργάνων της αιρετής περιφέρειας. Παρόλα αυτά, κρατάω μια επιφύλαξη, κατανοώ ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση ως προς τη χρηματοδότηση μετεγκατάστασης, νομίζω ότι θα έχουμε μια πρόταση στην οποία θα μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε».