Τουλάχιστον 94 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε βιαιότητες στον κόσμο κατά το 2010, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ), η έδρα της οποίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
"Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης εξακολουθούν να είναι στόχοι που προτιμούν οι εξτρεμιστές πολιτικοί, οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες", υπογραμμίζει η FIJ.
Τουλάχιστον 94 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, πέφτοντας "θύματα φόνων, βομβιστικών επιθέσεων ή από τα διασταυρούμενα πυρά εμπολέμων". Τρεις δημοσιογράφοι έχασαν επίσης τη ζωή τους σε δυστυχήματα φέτος, προσθέτει η FIJ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 97.
Το 2009, η FIJ είχε καταγράψει τους θανάτους 139 δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την ένωση αυτή, το Πακιστάν έρχεται πρώτο στον κατάλογο των χωρών που ήταν πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους κατά το 2010, μπροστά από το Μεξικό, την Ονδούρα και το Ιράκ.
"Ο θάνατος σχεδόν 100 δημοσιογράφων αποτελεί βαρειά απώλεια, η οποία πρέπει να αναγκάσει τις κυβερνήσεις στον κόσμο να εργαστούν για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της FIJ Τζιμ Μπουμέλα. "Ο αριθμός των φόνων και των άλλων επεισοδίων που συνδέονται με συγκρούσεις και στοίχισαν τη ζωή σε δημοσιογράφους και προσωπικό των μέσων ενημέρωσης φέτος σ' ολόκληρο τον κόσμο καταδεικνύει με σαφήνεια τους κινδύνους που συνδέονται σήμερα με την άσκηση της δημοσιογραφίας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη FIJ, οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους έπεσαν θύματα βιαιοτήτων που οφείλονται στους πολέμους εναντίον ένοπλων οργανώσεων που διεξάγονται στο Πακιστάν ή εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, καθώς και στην πολιτική αναταραχή στην Ονδούρα.