VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Αναβίωσε στο Μικρόβαλτο το έθιμο των Λαζαρίνων την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 2011

Αναβίωσε στο Μικρόβαλτο το έθιμο των Λαζαρίνων την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 2011. Έτσι μετά τη Θεία Λειτουργία οι μικρές Λαζαρίνες τραγούδησαν στον παπά το "Κάτω στα Ιεροσόλυμα" και άνοιξαν το χορό με τα τραγούδια, "Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια" και "Σε τούτη εδώ τη στράτα".
Στη συνέχεια στήθηκε στην πλατεία ο μεγάλος χορός όπου τον πρώτο λόγο και στο τραγούδι τον είχαν οι ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού. Και ο χορός μεγάλωσε με τη συμμετοχή των γυναικών των χορευτικών ομάδων –τοπικού συλλόγου και Κοζάνης- με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.
Για μια ακόμη χρονιά τα χαρακτηριστικά που καταγράφηκαν την ώρα αυτή ήταν η αστείρευτη διάθεση των γυναικών στο τραγούδι και το χορό, ο πλούτος της παράδοσης μας μέσα από τα τραγούδια του Λάζαρη (Λαζάρου) και των Βαΐων που -ευτυχώς- παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι και σήμερα και η εντυπωσιακή σε αριθμό συνολική συμμετοχή γυναικών στο χορό.
Με το πέρας των χορών οι μικρές Λαζαρίνες κρέμασαν τις κλωστές του "Μάρτη" στα δέντρα που συμβολίζει το καλωσόρισμα στην Άνοιξη. Στη συνέχεια με τα καλαθάκια στο χέρι "γύρισαν" σε δυο ομάδες (;) όλα τα σπίτια του χωριού τραγουδώντας και μαζεύοντας αυγά, κεράσματα και χρήματα, -κατά μικρή παρέκκλιση του εθίμου που θέλει τις μικρές Λαζαρίνες να "γυρίζουν" στα σπίτια του χωριού το Σάββατο του Λαζάρου-.
Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπάκανος και Γιώργος Παναγιωτούλας και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μενέλαος Μακρυγιάννης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Τάσος Αλεξόπουλος και Άρης Τζιούτζιος.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μικροβάλτου, τις γυναίκες του ΚΑΠΗ και τους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού -τοπικού και Κοζάνης-.
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top