VIDEO:LIVE-AVLES.TV

«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις....

«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις, και οψόμεθα, τω απροσίτω φωτί της αναστάσεως, Χριστόν εξαστράπτοντα, και χαίρετε φάσκοντα, τρανώς ακουσόμεθα, επινίκιον άδοντες»

Αριθμ. Πρωτ: 321 Εν Κοζάνη τη 19η Απριλίου 2011
ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις, και οψόμεθα, τω απροσίτω φωτί της αναστάσεως, Χριστόν εξαστράπτοντα, και χαίρετε φάσκοντα, τρανώς ακουσόμεθα, επινίκιον άδοντες» (τροπ. κανόνος α ωδής )
Προς τον ευαγή κλήρο,
τους εντιμωτάτους άρχοντες,
τους γενναιωτάτους Στρατιωτικούς όλων των Σωμάτων,
τους ελλογιμωτάτους εκπαιδευτικούς,
τη νεολαία μας,
το φιλόχριστο και φιλόθεο λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Η πλέον και πλέον χαρμόσυνη ημέρα για τους απανταχού της γης ορθοδόξους χριστιανούς είναι το Πάσχα, η εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων. Και πως να μην είναι; αφού ο αρχηγός της πίστεώς μας Ιησούς, Αυτός ο οποίος έγινε άνθρωπος, για να λυτρώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας, εξαιτίας της ανυπακοής του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ και της Εύας, ανασταίνεται! Και προσφέρει αυτή την Ανάσταση σε όλους όσοι θέλουμε να γίνουμε μέτοχοι και κληρονόμοι της βασιλείας Του! Την προσφέρει σε όλους όσοι επιθυμούμε την όντως ελευθερία, την κατά Χριστόν ελευθερία, η οποία έχει πηγή της τον ελευθερωτή αναστάντα Ιησού Χριστό. Η ελευθερία του Χριστού είναι καθαρή και κρυστάλλινη, αφειδώλευτη, γεμάτη ένθεη χαρά και προσφέρεται με θυσιαστική αγάπη προς κάθε άνθρωπο. Αυτή η ελευθερία δε γνωρίζει ζυγό δουλείας, τυραννίας και καταπιέσεως· «τη ελευθερία ουν, η Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε, και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε» ( Γαλ. ε , 1), σημειώνει και συμβουλεύει εμφαντικώτατα ο μέγας απόστολος των εθνών Παύλος.
Πως όμως βιώνεται και καρποφορεί αυτό το μέγα μυστήριο της Αναστάσεως, ώστε να γίνει βίωμα και στάση ζωής του καθενός μας; Ένας είναι ο τρόπος: οι καθαρές αισθήσεις, τα τρανωμένα αισθητήρια, όπως λέει ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος. Μόνο τότε μπορεί ο άνθρωπος να συλλάβει και να συνειδητοποιήσει με τα μάτια της ψυχής του το απρόσιτο φως της Αναστάσεως. Μόνο τότε μπορεί να ακούσει με τα αυτιά της ψυχής, του νου και της καρδιάς του το «Χαίρετε» του Κυρίου σε όλο το πνευματικό βάθος και το ουράνιο μεγαλείο.
Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
ενώ η αγιωτάτη μας Εκκλησία εορτάζει, πανηγυρίζει και λαμπροφορεί, ενώ τα σήμαντρα και οι καμπάνες ηχούν, υμνούν και διαλαλούν «Χριστού την Ανάστασιν», εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν στο σκοτάδι, στην τυραννία των παθών, στην αιχμαλωσία της ύλης και του ακραίου ορθολογισμού, παραδομένοι άνευ όρων και προϋποθέσεων στα σκοτεινά κέντρα, τα οποία σκοπό έχουν να διασαλεύσουν την ειρήνη και τη γαλήνη του κόσμου. Από την άλλη εκείνοι που κατευθύνουν αυτά τα σκοτεινά κέντρα απολαμβάνουν χωρίς οίκτο και συνείδηση τους κόπους και τους ιδρώτες των λαών. Σ’ αυτούς ανήκει και η χώρα μας, η οποία ήταν πηγή πολιτισμού, αρετής, σοφίας και ευγένειας και τώρα κατάντησε χώρα της παρανομίας, του εγκλήματος και της απαξιώσεως· περίγελως και όνειδος στους γείτονές μας και στον υπόλοιπο κόσμο.
Όλα αυτά και άλλα πολλά τα οποία πρόκειται να επέλθουν είναι το αποτέλεσμα της αποστασίας μας από τον κτίστη και δημιουργό μας, τον αληθινό και μοναδικό φίλο και αδελφό μας, τον αναστάντα Ιησού.
«Καθαρθώμεν», λοιπόν, «τας αισθήσεις», αδελφοί, εν μετανοία και εξομολογήσει, εν υπακοή και εμπιστοσύνη στον Κύριο των κυριευόντων και Βασιλέα των βασιλευόντων, τον αναστάντα υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας Ιησού. Αυτός είναι ο μόνος κραταιός και δυνατός, ο αιώνιος και διαχρονικός, ο «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας». Τα πάντα στη γη και άρχοντες και αρχόμενοι και πλούσιοι και πτωχοί και σοφοί και άσοφοι έρχονται και παρέρχονται. Αυτός όμως «μένει εις τον αιώνα» και αποκαλύπτεται στις καρδιές των θελόντων σωθήναι δια του σώματος και αίματός Του στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο αναστάσιμο τραπέζι της Θείας Λειτουργίας.
Ευλογημένο Πάσχα, αδελφοί μου. Με την ευχή και την ελπίδα να βιώσουμε όλοι την Ανάσταση του Χριστού, αναφωνούμε
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top