VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου ΑΠΕΧΕΙ από τις εκδηλώσεις «Εορδαία Όψεις ενός αιώνος»

Ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου αποφάσισε συνειδητά να απέχει από τη συγκεκριμένη διοργάνωση για τους ακόλουθους λόγους:
1. Πιστεύουμε πω το δρώμενο των Μωμόγερων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων που αναβιώνει από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων. Επίσης θέλουμε να αποτελεί και στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του νέου Δήμου. Οποιαδήποτε επομένως συζήτηση ή και εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινά με αφετηρία τις κοινότητες αυτές και όχι ως μια πρόσκληση αν θέλουμε να παρευρεθούμε και να μεταφέρουμε το δρώμενο σε μια εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα. Η παρατήρηση δεν έχει τοπικιστικά κίνητρα αλλά αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν και ανήκουν στα χωριά της υπαίθρου και συγκεκριμένα στο Δήμο μας στις 4 κοινότητες: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Διαφωνούμε επομένως με την λογική αφετηρία αυτής της εκδήλωσης και την τάση συγκέντρωσης της πολιτιστικής δραστηριότητας στο κέντρο. Πόσο μάλλον όταν αφορά ένα δρώμενο που αναβίωσε στα χωριά μας και αυτά εξαιρούνται του σχεδιασμού.
2. Έχουμε από πέρσι καταθέσει προφορικά για επεξεργασία και συζήτηση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη του δρώμενου των Μωμόγερων ως συστατικού στοιχείου της ταυτότητας της περιοχής. 4 από τα σωματεία στη Δυτική Μακεδονία που αναβιώνουν από χρόνια το δρώμενο βρίσκονται στην Εορδαία. Αλφαβητικά είναι: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Η πρόταση περιελάμβανε την αναβίωση του εθίμου σε κάθε μία κοινότητα χωριστά σε διαφορετικές ημερομηνίες εντός της περιόδου αναβίωσης (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και στη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης ανήμερα των Φώτων, είτε στην Πτολεμαΐδα είτε σε κάθε χωριό εκ περιτροπής, με την συμμετοχή και άλλων χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα που αναβιώνουν το δρώμενο, κατά το πρότυπο που είχε γίνει στο Καρυοχώρι αλλά και αλλού. Παράλληλα προτείναμε την δέσμευση του Μουσείου για την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας και στολών προκειμένου να αναδειχθούν οι 4 διαφορετικές παραλλαγές του δρώμενου που αναβιώνουν στα παραπάνω χωριά καθώς και στην διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή λαογράφων, ιστορικών, κλπ.
3. Πιστεύουμε πως οι Μωμόγεροι ως δρώμενο θα πρέπει να αναπτυχθούν αυτόνομα ως παραδοσιακό φεστιβάλ την περίοδο του δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και όχι ενσωματωμένοι σε ένα ευρύ και πολυποίκιλο φάσμα εκδηλώσεων που δεν έχει συνέχεια και συνάφεια με το δρώμενο. Θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετείτε έτσι κάποιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 9 Δεκεμβρίου, σε ημερομηνία εκτός της περιόδου αναβίωσης και δεν σχετίζεται με τις εκδηλώσεις που προηγούνται και έπονται.
4. Ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει υπόψη ότι από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά θα ξεκινήσουν οι αναβιώσεις του δρώμενου στα χωριά μας.
5. Τέλος είναι οξύμωρο η διοργανώτρια αρχή να μην είναι συνεπής απέναντι στους συλλόγους αλλά να διαθέτει ουκ ολίγα κονδύλια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ας αποσαφηνιστεί αν ο κύριος διοργανωτής θα είναι ο Δήμος ή οι τοπικοί σύλλογοι θα παίξουν τον σημαντικό ρόλο τους. Και δεν είναι θέμα χρημάτων ούτε υποστηρίζουμε έναν κρατικοδίαιτο πολιτισμό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τελευταία. Ως σύλλογος διοργανώνουμε εκδηλώσεις τα τελευταία 4 χρόνια στηριζόμενοι αποκλειστικά σε χορηγίες και τη συμμετοχή του κόσμου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
*kozan.gr
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top